5 vanliga utbildningsmissar vid privat övningskörning!

Privat övningskörning

Jag har genom åren haft glädjen att utbilda ett stort antal elever som ägnat sig åt privat övningskörning därhemma.
Detta innebär att dom oftast kört en del innan dom kommer till mig.

Deras körkunskaper är högst varierade. Ibland har dom mycket goda kunskaper och jag behöver endast rätta till några småsaker och ibland önskar jag att dom inte hade kört hemma alls. Ibland hade det till och med varit billigare om dom aldrig förut suttit i en bil. Dessa elever har övningskört mycket sedan dom fyllt 16 och kommit till mig strax innan dom fyllt 18.

Vid deras privata övningskörning har dom fokuserat på helt fel saker och deras handledare har dessutom lärt ut fel. Dessa fel har sedan satt sig i “ryggmärgen”. Att rätta till år av felinlärning tar tid!

Ok! Vad handlar det om för utbildningsmissar?

Här följer 5 vanliga missar.

Kopplingen

koppling i golvet med skugga1

Som nybörjare använder man gärna kopplingen som någon typ av “snuttefilt” när man övningskör. Man tror att bilen alltid går saktare om man trycker ner kopplingen än om man har den uppe. Här är det viktigt att handledaren lär ut rätt och håller ett öga på kopplingsfoten.

Ta en titt här för att se när kopplingen skall användas- http://www.övningskörning.com/min-handledare-sager-att-jag-trycker-ner-kopplingen-for-ofta-nar-skall-jag-anvanda-kopplingen/

Avsökning(hur man tittar)

Som nybörjare tittar man gärna för nära framför bilen. Titta lååångt fram! Detsamma gäller med att titta åt sidorna på utfarter, anslutande vägar, cykelbanor, osv…

Människan är konstruerad för en betydligt mycket lägre fart än vad vi färdas i när vi kör bil. Vi är byggda för gång- eller max springhastighet. Rent konstruktionsmässigt borde vi egentligen plocka kottar och jaga djur som vi sedan tar in i grottan och grillar.

Evolutionen har med andra ord inte hängt riktigt med…
Avsökning är något som måste tränas in. Det är också viktigt att man tidigt i utbildningen övar upp sitt risktänkande och får en förståelse för varför man behöver titta på tex anslutande vägar, cykelbanor, utfarter, osv…

Det handlar om en hel del tjat från handledaren och att man har tålamod och ger utrymme för repetitioner. Att ha en god teoretisk grund innan man börjar med privat övningskörning underlättar.

Bygg upp utbildningen i steg

5 vanliga utbildningsmissar vid privat övningskörning! Bygg upp utbildningen stegvis.

Ha tålamod! Om man skall lära sig att jonglera samtidigt som man cyklar är det all idé att lära sig att cykla först. Sedan lär man sig att jonglera och först därefter kan man prova att jonglera samtidigt som man cyklar. Så med andra ord, Börja med grunderna! Det är lönlöst att öva på stadstrafik om man knappt kan starta bilen.

Som handledare är det viktigt att man inte tar för givet att eleven kan en sak, bara för att man själv kan. Man måste analysera hur man själv gör och bryta ner saker i dess minsta beståndsdelar och delge dessa till sin elev.

Med risk för att vara tjatig…. Ha tålamod! 🙂

Öva målinriktat vid privat övningskörning!

Öva inte motorvägskörning därhemma om ni övar på start i backe i trafikskolan. Ni sparar pengar och effektiviteten blir högre om ni övar på samma saker hemma som ni övar på trafikskolan.

På så vis sparar ni även pengar!
Så med andra ord “kör inte bara en runda”. Memorera vad dom sagt på skolan och genomför övningen på samma sätt.

Ibland kan jag få följande fråga av mina elever

-Kan vi inte hoppa över momentet Motorvägskörning? Jag har ju redan kört motorväg en gång därhemma och då körde vi 30 mil, hela vägen till Göteborg!

När vi sedan kör märker jag att eleven behöver öva både på att köra på och av en motorväg. Det visar sig att eleven mycket riktigt kört till Göteborg.

Dock har han/hon gjort en påfart, kört 30 mil och i Göteborg gjort en avfart. Köra rakt fram i 30 mil fixar dom flesta. Svårigheten är påfarter och avfarter. Så med andra ord en hyfsat bortkastad Göteborgstur rent övningsmässigt.

Vad kunde man gjort i stället då?
Jo, kör av och kör på en hundra gånger på väg till Göteborg och sen funkar det!

Läs på vad som gäller idag!

bok

Som handledare har man oftast stor erfarenhet av bilkörning och många år bakom ratten. Tänk på att en del regler har ändrats genom åren och vissa moment har tillkommit i körkortsutbildningen.

Några exempel…
Förut rekommenderades man att hålla ratten “tio i två”, idag är det “kvart i tre” som gäller pgr av airbagen.
Se här- http://www.övningskörning.com/vad-ar-ratt-rattfattning/.

Ett annat exempel är att miljöanpassad körning (ecodriving) har tillkommit inom körkortsutbildningen. Ta gärna en titt här- http://www.övningskörning.com/sa-har-sparar-du-bransle/.

Detta var endast ett urval av vanliga missar vid privat övningskörning. Det finns fler. I kommande inlägg kommer ni få råd om hur ni kan lägga upp utbildningen därhemma på ett smidigt sätt. Ni kommer även få råd om vad eleven behöver kunna innan ni går vidare till nästa övning.

Håll utkik på övningskörning.com så får du fler råd och tips om privat övningskörning!

Lycka till med ditt körkort! 🙂