Över/understyrd, framhjulsdrift och antisladdsystem
Förhandsgranska
|
Överstyrd och understyrd
Vid normala körförhållanden är det svårt att känna om bilen är över eller understyrd. Du märker skillnaden först när bilen börjar tappa greppet mot vägbanan.
Vad innebär det att bilen är överstyrd
Du närmar dig en sväng och styr. Bilen svänger mer än vad du vridet ratten.
Hur skall du kunna komma ihåg detta?
Överstyrd… ÖVER=MER
Dvs, bilen styr mer än du vill.
Vad innebär det att bilen är understyrd?
Du närmar dig samma sväng och styr. Trots att du styr vill inte bilen köra i den riktningen du har styrt. Den vill bara köra rakt fram.
Hur skall du kunna komma ihåg detta?
Understyrd… UNDER=MINDRE
Dvs, bilen styr mindre än du vill.
Orsaker till att bilen är överstyrd kan vara…
- Slitna bakdäck
Med slitna bakdäck riskerar du att bilens bakände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mer än du tänkt dig. - För lågt däckstryck i bakhjulen
Med lågt tryck i bakdäcken riskerar du att bilens bakände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mer än du tänkt dig. - Tung last bak i bilen
Du riskerar att bakändan tappar greppet om du, t ex kör för fort in i en sväng med mycket last därbak. Prova att kasta pil med spetsen pekande mot dig. Pilen kommer svänga i luften. Hoppas du förstår vad jag menar… - Motorbroms eller gaspådrag i bakhjulsdriven bil
Vid kraftig motorbroms eller gaspådrag med en bakhjulsdriven bil riskerar du att bakänden tappar greppet i en sväng.
Orsaker till att bilen är understyrd kan vara…
- Slitna framdäck
Med slitna framdäck riskerar du att bilens framände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mindre än du tänkt dig. - För lågt däckstryck i framhjulen
Med lågt tryck i framdäcken riskerar du att bilens framände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mindre än du tänkt dig. - Motorbroms eller gaspådrag i framhjulsdriven bil
Vid kraftig motorbroms eller gaspådrag med en framhjulsdriven bil riskerar du att framänden tappar greppet i en sväng. Bilen vill därför inte svänga och kör därför bara rakt fram. - Hård inbromsning med bil utan ABS(låsningsfria bromsar)
Om bilen inte är utrustad med ABS riskerar du att hjulen låser sig när du, t ex bromsar hårt i en sväng. Den tappar därför helt greppet mot vägbanan. Bilen svänger då inte, den kör bara rakt fram.
Framhjulsdrift
Ur säkerhetssynpunkt är oftast framhjulsdrift bäst.
Framhjulsdrivna bilar är oftast understyrda. Att hantera en understyrd bil vid en sladd är oftast mycket enklare än att hantera en överstyrd bil. Dock får du se upp! Om framhjulen spinner så tappar du också styrförmågan. Oftast räcker det att du släpper gasen för att återfå väggreppet. De flesta bilarna är framhjulsdrivna.
Bakhjulsdrift
En bakhjulsdriven bil är oftast bättre om du skall dra ett släp än en framhjulsdriven bil. Dock har den oftast sämre vägegenskaper när det är halt väglag. Om du råkar få spinn på bakhjulen är risken stor för bakvagnssladd. Det räcker oftast inte med att man släpper gasen för att återfå kontrollen över bilen.
Varför chansa? Din bästa chans att fixa lappen!
75 lektioner
Med gott om bilder och lättläst text. I lektionerna hittar du allt du behöver kunna för att fixa teoriprovet.
Över 1400 övningsfrågor
Våra övningsprov är utformade för att du skall ha största möjliga chans att fixa kunskapsprovet!
Praktiska körråd
Spar pengar och fixa körningen på egen hand! I Genvägen får du fler körråd än du får någon annanstans! Samma råd som du får på en trafikskola.
Nervositetshanteraren
Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet! Här får du viktiga råd om hur du skall tänka inför körprovet.
75 lektioner
Med gott om bilder och lättläst text. I lektionerna hittar du allt du behöver kunna för att fixa teoriprovet.
Över 1400 övningsfrågor
Våra övningsprov är utformade för att du skall ha största möjliga chans att fixa kunskapsprovet!
Nervositetshanteraren
Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet! Här får du viktiga råd om hur du skall tänka inför körprovet
Praktiska körråd
Spar pengar och fixa körningen på egen hand! I Genvägen får du fler körråd än du får någon annanstans! Samma råd som du får på en trafikskola.
Fyrhjulsdrift
En del bilar är fyrhjulsdrivna. Fyrhjulsdrift är säkrare än fram/bakhjulsdrift. En fyrhjulsdriven bil tar sig lättare fram vid dåligt väglag.
Obs!! Precis som med alla andra bilar så kan du även få sladd på en fyrhjulsdriven bil!! Kör inte fortare bara för att du kör med en fyrhjulsdriven bil!!
Antispinnsystem
Antispinnsystemets uppgift är att förhindra att hjulen spinner om du gasar för mycket. Det gör att det är lättare att komma fram vid halt väglag och det minskar risken för sladd.
Farthållare och självstyrning
Moderna bilar är oftast utrustade med farthållare. Fördelen med att använda en farthållare är att bilen håller en jämn fart och att du inte riskerar att köra för fort.
Många nya farthållare är adaptiva. Detta innebär att farthållaren kan anpassa farten till framförvarande fordon. Om du närmar dig ett framförvarande fordon saktar farthållaren ner och håller ett visst antal meters avstånd. Hur långt avståndet skall vara ställer du in på farthållaren.
Äldre ej adaptiva farthållare saktar inte automatiskt ner när du närmar dig ett fordon. Du måste själv sänka hastigheten.
En del bilar är även självstyrande. Detta innebär att bilen under rätt vägförhållanden på egen hand kan följa vägen och att du inte behöver styra.
Viktigt!
Det är du som ansvarar för körningen!
Om du kör med en bil med självstyrning och adaptiv farthållare är det lätt att slappna av och få en känsla av att bilen löser allt. I dagsläget är detta en falsk trygghet! Dagens bilar med självstyrning klarar inte all körning på egen hand. Du måste hela tiden vara vaken och beredd på att korrigera ”bilens misstag”!
Överstyrd…
–ÖVER=MER
Dvs, bilen styr mer än du vill.
Bakhjulsdrivna bilar är oftast överstyrda
Understyrd…
–UNDER=MINDRE
Dvs, bilen styr mindre än du vill.
Framhjulsdrivna bilar är oftast understyrda
Antispinnsystemets uppgift är att förhindra att hjulen spinner om du gasar för mycket.
Antisladdsystemets känner av om bilen sladdar och hjälper till att häva sladden genom att bromsa något av hjulen.