Eleven tittar för kort och stelt…

Som trafiklärare finns det två ord jag säger oftare än alla andra under en arbetsdag. Det är orden “titta” eller “avsökning”.

Jag har aldrig försökt räkna ut hur många gånger jag säger orden avsökning eller titta under en arbetsdag. Men jag misstänker att det förmodligen handlar om ett par hundra gånger.

titta1

Vad då titta??

Människan som art betraktat har inte riktigt följt med i utvecklingen. Egentligen är vi inte skapta för att vistas i trafiken, och än mindre att köra bil. Som jag tidigare har nämnt borde vi rent evolutionsmässigt bo i en grotta och klubba ner älgar som vi sedan grillar under öppen eld. Vi är inte riktigt skapta för att färdas i dom hastigheterna vi gör när vi kör bil. Vi är skapta för att gå i gånghastighet.

Att vi som nybörjare inte tittar som vi skall är kanske inte så konstigt?

Om vi fortfarande kör bil om några tusentals år så kanske vi vid vårt födelseögonblick försöker se oss om innan vi kommer ur vår mor?

Indianerna

Jag har hört talas om att dom första indianerna inte var så glada över tanken på att åka tåg. Dom trodde att tågen gick så fort att dom riskerade att själen inte riktigt skulle kunna hänga med. Risken i deras ögon var att dom hoppade av på en station och att deras själ fortfarande befann sig långt tillbaka någonstans längs spåret. Dåtidens tåg gick i ca 40 km/t… Detta är kanske en skröna, vad vet jag?

Riskmedvetande

Hur vi tittar handlar mycket om vårt riskmedvetande och var vi förväntar oss att riskerna finns. Om vi kör förbi en utfart med dålig sikt i ett villakvarter och inte förväntar oss att det kan komma ut ett barn kommer förmodligen inte heller titta på utfarten. Vi kommer förmodligen även att köra för fort förbi utfarten. Om vi däremot tänker risker och kör med fantasi kommer vi titta på utfarten och anpassa farten så att vi kan stanna om det kommer ut ett barn.

Om du är väl påläst, tänker risker och kör med fantasi så kommer du förmodligen även att titta mer och anpassa farten bättre.

Vår syn

avsökning del1

Vårt synfält är indelat i två delar

Pereferiseendet och direktseendet

  • I pereferiseendet upfattar vi rörelser.
  • I direktseendet identifierar vi saker.

Undersökningar har påvisat att erfarna förare i större utsträckning använder sig av pereferiseendet än oerfarna förare. Erfarna förare är snabbare på att identifiera risker i sitt pereferiseende än oerfarna förare. Dom reagerar därför snabbare och chansen är större att dom hinner göra något åt situationen.

Detta betyder att du som nybörjare i första hand skall fokusera på att använda dig av ditt direktseendet och se pereferiseendet som en “bonus” som du får på köpet.

Goda avsökningsrutiner är något som i princip alla missar vid privat övningskörning!!

Som handledare innebär detta en viss portion av tjat om att eleven skall titta. Överdriv gärna! Låt gärna din elev berätta var han/hon tittar. På så vis blir han/hon tvingade att titta. Stanna gärna och diskutera på ställen där eleven bör titta lite extra. Diskutera vad som händer om han/hon upptäcker någonting för sent!

Förstår du körkortsteorin när du läser på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande